Jak odnieść sukces w branży gastronomicznej?

Myśląc o restauracji, mamy przed oczyma elegancki lokal z obsługą ubraną w wytworne uniformy, gotową spełnić każdą naszą zachciankę. Dania są wyrafinowane, podawane na ogromnych talerzach, a oprócz nich w menu można znaleźć kartę wybornych win z różnych regionów świata. Rachunek w takiej restauracji jest wysoki, ale oczywiście wart swej ceny. Do tego koniecznie należy zostawić obsługującemu kelnerowi napiwek, by docenić jego wysiłek oraz uprzejmość. Niestety, taka wizja restauracji coraz bardziej rozmija się z rzeczywistością. Drogie restauracje cieszą się powodzeniem jedynie w pewnych kręgach ludzi, które nie są wystarczające do zapewnienia odpowiedniego obrotu lokalu. Co zatem jest popularne?

Szybko, tanio i smacznie

W czasach wiecznego pędu za wszystkim, co niedoścignione, dla ludzi liczy się czas. Dlatego szybka kuchnia jest czymś pożądanym przez klienta. Oprócz tego dobrze, żeby ceny były przystępne, a najlepiej niskie. A w parze z tym oczywiście musi iść smak, może nie zachwycający, ale koniecznie dobry smak, który jest bezpiecznym wyborem i nigdy nie zawiedzie. Niebanalnym i sprawdzonym pomysłem jest ustalenie określonych, niskich cen za konkretne towary w lokalu. Na przykład określa się jednorodną cenę wszystkich drinków, która to cena będzie stosunkowo niska w porównaniu do lokalnego rynku, zyskując tym samym zainteresowanie klientów oraz ich wierność, gdyż zawsze są pewni ceny oraz jakości, jaką za tę cenę dostają. Ważne jest, nawet w prowadzeniu małego lokalu, by nie pogorszyć smaku dostępnych potraw. Jeśli już musimy zmienić kucharza, najlepiej wybrać takiego, który będzie miał wyższy poziom umiejętności niż jego poprzednik, lub co najmniej taki sam. Przy okazji zmiany kucharza warto również wprowadzić nowe dania, które są jego specjalnością i o których jakości jest on przekonany.

Lokal restauracyjny, czy nieduża knajpa?

Zastanawiając się nad wielkością planowanego lokalu, warto mieć na względzie jedną kwestię: koszt otwarcia restauracji jest o wiele większy, niż koszt otwarcia małej knajpy. Wynika to z tego, że pełnowymiarowa restauracja powinna mieć odpowiednio elegancki wystrój oraz dogodną dla klientów infrastrukturę, która będzie zawsze dobrze utrzymana. Kuchnia również powinna być o wiele lepsza, co wiąże się z zatrudnieniem lepszych i droższych specjalistów. Nieduża knajpa natomiast może się cieszyć ogromnym powodzeniem bez względu na wystrój, gdyż nikt nie wymaga od takiego miejsca wyrafinowanych dekoracji. Liczy się tu jedynie poprawny smak dań oraz odpowiednia lokalizacja, gdyż jedynie tłoczne miejsca w centrach miast lub przy dworcach dają odpowiedni przepływ klientów, wystarczający do pozyskania satysfakcjonującego utargu.

 

You may also like...